Як навчити дитину засинати самостійно?

Батьки знають: діти рідко засипають самостійно. Замість цього вони плачуть, вимагають батьківської присутності і вимотують близьких капризами. Для немовлят до 6 місяців це нормальна поведінка, адже їхня нервова система ще не сформована до кінця. А ось дитина постарше не засинає самостійно, тому що просто не вміє цього робити!

Чому так відбувається?

Для маленької дитини сон - це невідоме, часто лякаючий стан. Батьки допомагають йому подолати цей страх і відчути себе в безпеці, дозволяючи заснути у себе на руках або постійно будучи поруч. Така «прив'язка» сну до людини скоро стає пасткою, як для самого малюка, так і для його батьків. Адже ледь мама або тато виходять з кімнати, почуття безпеки зникає!

Не менше проблем доставляють спроби приспати малюка «хоч як-небудь». Деякі батьки годинами намотують кілометри з дитиною в колясці або машині, щоб той заснув, або заколисують вночі безперервно. Вони кажуть, що в інших умовах малюк засипати не вміє.

Прихильники грудного вигодовування теж часто роблять цю помилку, в результаті чого мама не може навіть на хвилину відлучитися від малюка!

Тим часом, будь-яка здорова дитина старше 6 місяців, у якої немає неврологічних проблем, здатна заснути сама і проспати 5-7 годин, не прокидаючись. Уміння засипати самостійно - такий же навик, як і ходіння або володіння столовими приборами. Він не з'являється сам по собі, йому теж потрібно вчитися!

Як навчити дитину засинати самостійно, не зашкодивши?

Є кілька загальних правил, дотримуючись яких можна поліпшити ситуацію із засипанням.

Зберігайте спокій. Дитина читає настрій тих, хто знаходиться поруч з нєю. Якщо ви виснажені і відчуваєте постійну нестачу сну, постарайтеся знайти того, хто допоможе: чоловік, родичі, сусіди чи друзі. Тільки спокійна людина може навчити дитину засинати самостійно.
Придумайте ритуал укладання і дотримуйтесь його неухильно. Для дитини до року в ритуал входить 2-3 постійних дії, для дітей старшого віку їх 4-5. Вони повторюються в один і той же час кожен день, допомагаючи малюку підготуватися до сну. В ритуал входять тепла ванна, казка на ніч, прослуховування або спів колискових, невеликий масаж. Все, що допомагає розслабитися і заспокоїтися. За допомогою ритуалу навіть однорічна дитина зрозуміє, що пора лягати спати, хоча він сам ще не відчуває себе втомленим.
Будьте послідовні. Тільки постійне, щоденне повторення одних і тих же дій створює звичку, а пізніше - і навик засипати самому.

Як привчити дитину засинати самостійно в дитинстві?

Перші місяці дитячий сон складається переважно з довгої фази швидкого сну, коли малюк бачить сновидіння, і короткого глибокого сну. Разом вони складають цикл довжиною в 40-45 хвилин, при зміні яких дитина прокидається. Головне завдання батьків в цьому віці - зберігати стабільні умови навколо малюка. Якщо дитина заснула на руках, то прокинувшись між циклами, він злякається, виявивши себе в іншому місці. Саме тому так важливо, щоб у дитини з народження було своє спальне місце.

Включіть в вечірній ритуал колискові пісні. Вони заспокоюють, розслабляють і усувають страхи. М'яке сповивання або дитячий спальний мішок допоможуть малюкові впоратися з м'язовою напругою. По відчуттю, вони схожі на затишні обійми, так що діти відчувають себе в безпеці. Багато малюків почувають себе спокійніше поруч з предметом, який пахне мамою. Це може бути іграшка, яку деякий час носили на собі, або навіть предмет одягу.

Як навчити дитину в рік засипати самостійно?

Скористайтеся грою. Нехай разом з малюком спати лягає його улюблений ведмедик, автобус або навіть динозавр. У такій компанії засипати буде набагато легше! Хоча б за годину до початку вечірнього ритуалу знизьте кількість вражень. Спокійні ігри в колі сім'ї, спільне читання і ніяких гаджетів - ось рецепт правильного вечора!

Використовуйте допоміжні заспокійливі засоби: м'ятний чай, тепла ванна з лавандою, тепла грілка з вишневими кісточками.